UNICEF-I vijon fushatën #TëBesoj për nxitjen e aktorëve përgjegjës për ndalimin e Abuzimit Seksual të Fëmijëve në Shqipëri

27 Tetor 2020
teBesoj_durres
UNICEF/ALBANIA/2020

Durrës, 26 Tetor 2020 - UNICEF Shqipëri ka vijojuar me prezantimin e fushatës #TëBesoj në qytetin e Durrësit në Sheshi Liria, duke organizuar një aktivitet të heshtur ku janë vendosur silueta fëmijësh, që secila tregon një histori reale të abuzimit seksual. 

“Isha 11 vjeç kur…më dhunuan seksualisht. Sot kam frike se nuk jam e virgjër dhe mendoj për probleme që do të më sjellë ky fakt. Mu deshën 8 vjet ta ndaj këtë ngjarje me dikë... deri më sot, nuk i kisha treguar njeriu”

“Isha 12 vjeç...kur një burrë më i madh në moshë se unë më abuzoi seksualisht, dhe që prej asaj kohe kam probleme me seksualitetin. M'u deshën 12 vjet që të flas me dikë.”.

Këto janë vetëm dy nga historitë e shumta të abuzimit seksual të fëmijëve në Shqipëri, që shfaqen në këtë instalacion, si prova të prekshme që fenomeni i Abuzimit Seksual të Fëmijëve është shumë here më i perhapur dhe shkatërrues sesa mendohet, I cili ndodh në sy të gjithëve dhe kërkon një ndërhyrje proaktive të menjëhershme. Rastet që u bënë të njohura për publikun së fundmi janë thjesht maja e ajsbergut. Sipas Policisë së Shtetit, 60% e rasteve të abuzimit seksual në Shqipëri kryhen kundër fëmijëve. Në shumicën e rasteve, abuzuesi është nga rrethi i besimit të fëmijës, ndërsa në 1/3 e rasteve është pjesëtar i familjes (Raporti Medialook, 2019). Një në dhjetë fëmijë raporton të paktën një përvojë të padëshiruar seksuale në internet, e iniciuar kryesisht nga një person i njohur nga fëmija.

Për ta adresuar këtë dukuri dhe për t’i dhënë fund Abuzimit Seksual në vend, UNICEF Shqipëri mirëpriti në këtë event Kordinatoren e Përhershme të Kombeve të Bashkuara në Shqipëri Znj. Fional McCluney, Kryetaren e Bashkisë Durrës Znj. Emiriana Sako si dhe Prefektin e Durrësit Z. Roland Nasto.

““Nëpërmjet kësaj fushatë ne duam ti japim fund heshtjes rreth abuzimit seksual dhe shfrytëzimit të fëmijëve të cilët presin përgjigje nga ne! Nëse ata do të ishin këtu sot, ata do të na kërkonin të ndërmerrnim masa për të ndaluar abuzimin seksual. Ata duhet të fillojnë të na besojnë dhe ne duhet të fillojmë t'i besojmë ", tha në fjalën e tij hyrëse Dr. Roberto De Bernardi, Përfaqësuesi i UNICEF në Shqipëri.

“Familja e Kombeve të Bashkuara mbështet plotësisht thirrjen e UNICEF për veprim të menjëhershëm. Ne i kërkojmë së bashku Qeverisë Shqiptare, Shoqërisë Civile, Sektorit Privat, profesionistëve të kujdesit ndaj fëmijëve dhe prindërve të dyfishojnë përpjekjet, të flasin hapur mbi këtë fenomen, të rrisin vigjilencën dhe të investojnë në punën parandaluese për të ardhmen e Shqipërisë” përmendi në fjalën e saj përshëndetëse  Znj. Fiona McCluney, Kordinatore e Përhershme e Kombeve të Bashkuara në Shqipëri.

“Shfrytëzimi seksual i fëmijëve është një krim me përmasa globale. Lufta ndaj këtij krimi kërkon reagim të koordinuar të institucioneve të ndryshme,  si edhe organeve ligj zbatuese të qeverive, përfaqësuesve të shoqërisë civile. Rastet e abuzimit seksual përbëjnë edhe rastet më të vështira për tu trajtuar dhe menaxhuar pasi fëmijët e ngacmuar seksualisht shfaqin tërheqje dhe mungesë gatishmërie për të denoncuar abuzuesit” adresoi gjatë aktivitetit Znj. Emiriana Sako, Kryetarja e Bashkisë Durrës.

Instalacioni #TëBesoj do të qëndrojë në Sheshin Liria për 12 ditë dhe më pas do të zhvendoset në qytete të tjera kryesore të Shqipërisë. Objektivat e fushatës janë: ndërgjegjësimi mbi problematikën e abuzimit dhe shfrytëzimit seksual të fëmijës; nxitja e kulturës së ngritjes së zërit dhe raportimit  kundër kësaj dukurie; inkurajimi i autoriteteve për politika dhe veprime konkrete.

Qyteti i Durrësit bëhet qyteti i dytë në vend pas Tiranës që i bashkohet fushatës #TëBesoj duke kontribuar në angazhimin e UNICEF për ti dhënë fund këtij krimi të shëmtuar. 

Mbledhja e historive, u zhvillua brënda disa javësh në sajë të mbështetjes dhe bashkëpunimit të ngushtë të Nisma ARSIS, Fondacionit “Together Albania”, si dhe Linjës Kombëtare të Ndihmës për Fëmijët “Alo 116”.

Të dhëna mbi instalacionin:

#TëBesoj është një instalacion publik nga UNICEF Shqipëri, i cili pasqyron siluetat e disa fëmijëve të abuzuar seksualisht, ku secila prej tyre tregon një histori të vërtetë të ndodhur në Shqipëri. Pas çdo siluete, fshihet historia e një fëmijë të vërtetë, një personi të vërtetë, i cili ende vuan pasojat e abuzimeve që ka përjetuar. Historitë nuk përmbajnë emra të fëmijëve apo ndonjë informacion tjetër që mund të çojë në identifikimin e tyre.

Kontaktet e medias

Anila Miria
Përgjegjëse për Marrëdhëniet me Publikun
UNICEF
Tel: +35569 20 29 021
Tel: +35569 20 24 185

About UNICEF

UNICEF promotes the rights and wellbeing of every child, in everything we do. Together with our partners, we work in 190 countries and territories to translate that commitment into practical action, focusing special effort on reaching the most vulnerable and excluded children, to the benefit of all children, everywhere.

For more information about UNICEF and its work for children, visit www.unicef.org/albania.

Follow UNICEF Albania on YouTube, Instagram and Facebook