Media centre

Media centre - Introduction

UNICEF press releases 2016

UNICEF press releases 2015

UNICEF press releases 2014

UNICEF press releases 2013

UNICEF press releases 2012

UNICEF press releases 2011

UNICEF press releases 2010

UNICEF press releases 2009

UNICEF Press Releases 2007/2008

Publications

Surveys

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Visoki zvaničnici UNICEF-a pridružili se kampanji "Svako dijete treba porodicu“

Herceg Novi, 2. novembar, 2013. U subotu, 2. novembra, 2013. u 13.00h, u okviru kampanjeSvako dijete treba porodicu”, zamjenica Izvršnog direktora UNICEF-a Geeta Rao Gupte, regionalna direktorka UNICEF-a za Centralnu i Jugoistočnu Evropu i Zajednicu nezavisnih država Marie-Pierre Poirier, šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Bendžamin Perks i pomoćnik ministra rada i socijalnog staranja Goran Kuševija prisustvovaće danu otvorenih vrata hercegnovskog centra za socijalni rad posvećenom promociji hraniteljstva u Muzičkoj školi, Trg Mića Pavlovića bb, u Herceg Novom.

Herceg Novi se na ovaj način pridružio centrima za socijalni rad u ostalim opštinama koji organizuju dane otvorenih vrata kako bi promovisali hraniteljstvo i povećali broj hranitelja širom zemlje.

Preliminarna istraživanja kampanje pokazala su da većina crnogorskih građana, njih 58%, smatra da je smještanje djece bez roditeljskog staranja u institucije dobro rješenje. Naprotiv, kako je naglasio šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks „istraživanja rađena tokom posljednjih 50 godina pokazuju da se smještanjem u institucije djeca u ranom djetinjstvu izlažu riziku od zaostajanja u psihološkom, emotivnom i fizičkom razvoju, što se jedino može nadomjestiti njegom u toplom porodičnom okruženju“.

Prema Konvenciji Ujedinjenih nacija o pravima djeteta, svako dijete ima pravo da raste u porodici. Ako dijete ne može da raste u biološkoj porodici, potrebno je smjestiti ga u drugu porodicu. Štaviše,  imajući u vidu da je 59% djece došlo u dom u Bijeloj neposredno nakon rođenja, od suštinskog je značaja pružanje podrške roditeljima u ustanovama primarne zdravstvene zaštite i porodilištima, kako bi se spriječilo napuštanje djece.

KampanjaSvako dijete treba porodicudio je šire reforme sistema socijalne i dječje zaštite koja ima za cilj da omogući svakom djetetu da raste u porodici. Vlada Crne Gore sprovodi ovu višegodišnju reformu uz tehničku pomoć UNICEF-a i UNDP-a i finansijsku podršku Evropske unije.

Za više informacija kontaktirajte:

Jelenu Perović
šeficu komunikacija u UNICEF-u Crna Gora
Tel: +382 20 224 277, lokal 3
Mob: +382 69 225 315     
Email:
jperovic@unicef.org
Website: http://www.unicef.org/montenegro/
Facebook: https://www.facebook.com/unicefmontenegro

 

 
Search:

 Email this article

unite for children