Media centre

Media centre - Introduction

UNICEF press releases 2016

UNICEF press releases 2015

UNICEF press releases 2014

UNICEF press releases 2013

UNICEF press releases 2012

UNICEF press releases 2011

UNICEF press releases 2010

UNICEF press releases 2009

UNICEF Press Releases 2007/2008

Publications

Surveys

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

UNICEF informisao Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija o postignutim rezultatima koji se tiču osoba sa smetnjama u razvoju u Crnoj Gori

PODGORICA, 22. FEBRUAR, 2013. – Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija, Igor Lukšić i šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, Bendžamin Perks razgovarali su danas o postignutim rezultatima u sprovođenju programa UNICEF-a u Crnoj Gori, sa naglaskom na inkluziju osoba sa smetnjama u razvoju, kao i najavljenom učešću delegacije Vlade Crne Gore na redovnoj sjednici Savjeta Ujedinjenih nacija za ljudska prava.

“Uspješna prezentacija rezultata Crne Gore u oblasti inkluzije djece sa posebnim obrazovnim potrebama u obrazovni sistem je dobar primjer ostvarenog napretka zemlje u reformi obrazovnog sistema”, rekao je Igor Lukšić, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija.

Početkom ovog mjeseca, delegati iz Crne Gore su na sastanku posvećenom pitanjima djece sa smetnjama u razvoju, koji je održan u sjedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku, predstavili svoja iskustva na polju unapređenja prava djece sa smetnjama u razvoju na kvalitetno obrazovanje. U skladu sa veoma pozitivnim rezultatima koji su predstavljeni, delegacija Vlade Crne Gore je pozvana da učestvuje na sastanku na Panel diskusiji o ljudskim pravima na visokom nivou, u okviru 22. redovne sjednice Savjeta Ujedinjenih nacija za ljudska prava.


Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks i potredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić

Najavljeni sastanak će biti prilika za Crnu Goru da podijeli svoja iskustva i naučene lekcije na polju inkluzivnog obrazovanja, kao i da nastavi da daje doprinos globalnim naporima u ovoj oblasti.

Svaki drugi građanin (49%) naučio je nešto novo o djeci sa smetnjama u razvoju iz kampanje „Govorimo o mogućnostima”, dok je svaki peti (19%) promijenio stavove, a jedan od četiri (25%) pozitivno promijenio ponašanje prema djeci sa smetnjama u razvoju, pokazuje zadnje istraživanje sprovedeno u decembru 2012.

“Kampanja će se nastaviti u 2013. godini kako bi se i dalje pružala podrška izgradnji pravičnog društva u Crnoj Gori, u kojem sva djeca imaju mogućnost da dostignu svoj puni potencijal”, rekao je  Bendžamin Perks, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori.

UNICEF će nastaviti da podržava Vladu Crne Gore u sprovodjenju aktivnosti čiji je cilj sprječavanje odvajanja djece od porodice i smještanje djece u institucije  kao i izgradnju neophodnih preduslova koji omogućavaju svoj djeci da se školuju i realizuju svoje potencijale, zaključio je šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru.

Za više informacija kontaktirati:
Ana Zec
Programme Specialist
020 224 277
069 311 308
azec@unicef.org

 

 
Search:

 Email this article

unite for children