Media centre

Media centre - Introduction

UNICEF press releases 2016

UNICEF press releases 2015

UNICEF press releases 2014

UNICEF press releases 2013

UNICEF press releases 2012

UNICEF press releases 2011

UNICEF press releases 2010

UNICEF press releases 2009

UNICEF Press Releases 2007/2008

Publications

Surveys

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Na Međunarodni dan borbe protiv siromaštva, isticemo UNICEF-ovu Studiju o siromaštvu djece u Crnoj Gori iz 2012

Na Međunarodni dan borbe protiv siromaštva, isticemo UNICEF-ovu Studiju o siromaštvu djece u Crnoj Gori iz 2012

PODGORICA, 17. oktobar 2012. - Na Međunarodni dan borbe protiv siromaštva, UNICEF želi da još jednom podsjeti na situaciju u kojoj žive siromašna djeca u Crnoj Gori.

Prva Studija o siromaštvu djece u Crnoj Gori pokazuje da djeca čine većinu ljudi koji žive siromašno. Naime, 10% djece i 6.1% odraslih živi u siromaštvu u Crnoj Gori sa mjesečnom potrošnjom manjom od 169,13 eura.

U Crnoj Gori je svako deseto dijete siromašno, a najveći broj siromašne djece je  starosti do 5 godina. Takodje, siromašna djeca najčešće dolaze iz  višegeneracijskih i porodica sa troje i više djece ili su djeca samohranih roditelja. Odrasli članovi siromašnih porodica najčešće nemaju završenu srednju školu. Najveći broj siromašne djece živi na sjeveru Crne Gore i u seoskim područjima.

Na sjeveru Crne Gore stopa dječjeg siromaštva iznosi 19%, što je četiri puta više nego u centralnom dijelu Crne Gore (5%) i gotovo dva puta više nego na jugu zemlje (10%).

Stopa siromaštva djece koja žive u ruralnim područjima u Crnoj Gori je 23% ili gotovo šest puta veća nego u urbanim područjima (3,74%).

“Siromaštvo je više od nedostatka prihoda: ono dovodi do lošijeg uspjeha u obrazovanju i lošijeg zdravstvenog stanja i pogadja porodice prenoseći se sa generacije na generaciju.” istice šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Bendžamin Perks.

Čak 40% siromašnih porodica sa djecom živi u garsonjeri ili jednosobnom stanu. Siromašna djeca nemaju svoj prostor za učenje, kompjuter ili pristup internetu. Automobil se može pronaći tek u 24% siromašnih domaćinstava sa djecom koja se u prosjeku nalaze na 19km udaljenosti od najbližeg doma zdravlja i na 12 km udaljenosti od najbliže osnovne škole. Prekidanje kruga siromaštva zavisi od ulaganja vlada, civilnog društva i porodica u dječja prava i dobrobit, kao i u prava žena.

“Investiranje u zdravlje, ishranu, obrazovanje i društveni, emocionalni i kognitivni razvoj djeteta, kao i u ostvarivanje ravnopravnosti polova, nije samo ulaganje u demokratskije i pravednije društvo, već je i ulaganje u zdravije, obrazovanije i na kraju produktivnije stanovništvo.” zaključuje šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Bendžamin Perks.

Podaci iz prve Studije o siromaštvu djece u Crnoj Gori doprinijeće tekućem dijalogu o tome kako da se kroz odgovarajuće politike poboljša situacija siromašne djece i njihovih porodica.

Za više informacija kontaktirati:

Slobodana Živkovića
UNICEF-ovog koordinatora za ekonomsku i socijalnu politiku
Mobilni 069 075 929
Email szivkovic@unicef.org
Tel: +382 20 224 277
Fax: +382 20 224 278
Website: www.unicef.org/montenegro 
Facebook: http://www.facebook.com/unicefmontenegro

 

 
Search:

 Email this article

unite for children