Media centre

Media centre - Introduction

UNICEF press releases 2015

UNICEF press releases 2014

UNICEF press releases 2013

UNICEF press releases 2012

UNICEF press releases 2011

UNICEF press releases 2010

UNICEF press releases 2009

UNICEF Press Releases 2007/2008

Publications

Surveys

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Medjugeneracijski dijalog o inkluziji u Baru

Kampanja “Govorimo o mogucnostima” nastavlja se u 2011: djeca razgovaraju o inkluziji u Baru sa predstavnicima Vlade, opstina i institucija

BAR, 16. maj 2011. – U okviru kampanje “Govorimo o mogucnostima”, u ponedjeljak, 16. maja, u hotelu “Princess” u Baru, od 11.30 do 13.45 sati, djeca sa i bez smetnji u razvoju razgovarace o inkluziji sa predstavnicima Vlade, opstina i raznih institucija za djecu iz Bara i Ulcinja, kao i sa seficom predstavnistva UNICEF-a za Crnu Goru Nolom Skiner.

Nakon dvodnevne radionice Centra za prava djeteta, organizovane uz podrsku UNICEF-a, djeca iz Bara i Ulcinja ce razmijeniti ideje, slusati i razgovarati o inkluziji sa predstavnicima Vlade CG, opstina, centara za socijalni rad, vrtica, osnovnih skola, savjeta i udruzenja roditelja, kao i sa predstavnicima lokalnih medija.

Istrazivanje UNICEF-a o znanju, stavovima i ponasanju gradjana Crne Gore prema djeci sa smetnjama u razvoju iz 2010. pokazalo je da znacajan broj odraslih ne zeli da djeca sa smetnjama u razvoju idu u istu skolu sa ostalom ili postanu njihovi najbolji prijatelji.

Nasuprot tome, djeca govore o iskrenom prijateljstvu, lijepo provedenom vremenu u skoli i na ekskurzijama, kao i o tome da uopšte nijesu zanemarena u inkluzivnom obrazovanju. Djeca i mladi govore o želji za jednakim tretmanom prema svoj djeci.

Iz tog razloga, medjugeneracijski dijalozi ce tokom 2011. stvoriti mogucnosti za odrasle da cuju i razmisle o iskustvima djece i da zajedno sa njima preduzmu konkretne akcije koje ce promijeniti i otvoriti njihove lokalne zajednice za svu djecu.

“Iskreni dijalog mijenja ucesnike — odrasle i djecu jednako, podstice promjene i produbljuje razumijevanje. Nas je cilj da medjugeneracijski dijalozi vode ka promjenama u ponasanju na lokalnom nivou. Svaki medjugeneracijski dijalog imace za rezultat konkretne akcije koje ce ucesnici preduzeti da bi stvorili vise mogucnosti  da se djeca sa i bez smetnji u razvoju u njihovoj lokalnoj zajednici sretnu, igraju, druze i uce zajedno.” kaze sefica predstavnistva UNICEF-a za Crnu Goru Nola Skiner.

Cilj kampanje “Govorimo o mogucnostima” je da promovise ukljucivanje djece sa smetnjama u razvoju u drustvo kroz podsticanje promjena u stavovima i ponasanju javnosti prema njima. Vlada Crne Gore, UNICEF, medjunarodna zajednica, Udruzenja roditelja djece sa smetnjama u razvoju, Centar za prava djeteta i druge NVO koje promovisu prava djeteta, svi stampani i elektronski mediji, privatni sektor, djeca sa i bez smetnji u razvoju i roditelji sirom Crne Gore pridruzili su se koaliciji od preko stotinu partnera koja podrzava kampanju “Govorimo o mogucnostima” od septembra 2010. Tokom 2011., medjugeneracijski dijalozi i niz razlicitih dogadjaja sirom zemlje organizovace se u okviru kampanje “Govorimo o mogucnostima” kako bi se nastavilo sa stvaranjem mogucnosti za gradjane da sretnu djecu sa smetnjama u razvoju, uvide njihov potencijal, hrabrost, snagu i ljubav i otvore svoja srca, domove i lokalne zajednice za ovu djecu.

Za dodatne informacije kontaktirati:

Jelenu Perović, savjetnicu za komunikacije, UNICEF Crna Gora
Tel: +382 20 224 277 Ext. 3; fax: +382 20 224 278
Mobilni: +382 69 225 315
Email: jperovic@unicef.org  
Sajt: www.unicef.org/montenegro
Fejsbuk stranica: http://www.facebook.com/pages/Unicef-Montenegro/105018479557274

_______________________________

Govorimo o mogucnostima

Međugeneracijski dijalog o inkluziji u Baru

Hotel “ Princess “, Bar, 16. maj  2011.

Dnevni red  

11:30 - 11:45   Pozdravno obraćanje voditelja skupa (predstavnice Centra za prava djeteta i jednog djeteta)

11:45 – 13:30  Dijalog izmedju djece i zvanica
 
13:30 – 13:45  Zaključci i preporuke međugeneracijskog dijaloga

 
 
 
 


 

 

 
Search:

 Email this article

unite for children