Media centre

Media centre - Introduction

UNICEF press releases 2016

UNICEF press releases 2015

UNICEF press releases 2014

UNICEF press releases 2013

UNICEF press releases 2012

UNICEF press releases 2011

UNICEF press releases 2010

UNICEF press releases 2009

UNICEF Press Releases 2007/2008

Publications

Surveys

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Djeca Crne Gore danas - Gradani Evrope sjutra

Ministarstvo evropskih integracija, UNICEF i EU Delegacija u Crnoj Gori predstavljaju ključne nalaze istraživanja o stavovima mladih prema EU sprovedenog u junu 2010.

PODGORICA, 29. novembar, 2010. – Ministar za evropske integracije, Prof. dr Gordana Đurovic, zamjenik šefa Delegacije EU u Crnoj Gori Clive Rumbold i šefica predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Noala Skinner, otvoriće prezentaciju ključnih nalaza istraživanja o stavovima mladih prema EU u Hotelu Podgorica, u ponedjeljak 29. novembra, u 10.00 sati. Na prezentaciji će uzeti učešće i dvoje ucenika Gimnazije “Slobodan Skerović” u Podgorici kao predstavnici mladih.

Istraživanje o stavovima mladih prema EU sprovela je agencija De Facto iz Podgorice, uz podršku UNICEF-a, u junu ove godine. Cilj istrazivanja bio je prikupljanje podataka o stavovima i znanju mladih Crne Gore o Evropskoj uniji. U istraživanju je učestvovalo 1007 učenika iz svih crnogorskih srednjih škola.

Docent dr Miloš Bešić predstaviće ključne nalaze istraživanja, koje je između ostalog pokazalo da:

 • Dvije trećine mladih u Crnoj Gori (67%) podržava učlanjenje CG u EU, dok jedna petina (21%) nema mišljenje o ovom pitanju. 6%  kažu da “više ne podržavaju nego što podržavaju” pridruživanje CG EU, dok su 6% protiv učlanjenja Crne Gore u EU.
 • Skoro svaki drugi srednjoškolac/ka (48%) smatra da se Crne Gora kreće ka članstvu u EU brzo ili najbrže što je moguće, dok samo 8% misle da Crna Gora nikada neće postati članica EU.
 • Svaki peti srednjoškolac/ka (21%) vjeruje da će Crna Gora postati članica EU do kraja 2012, dok skoro jedna trećina (30%) smatra da će se to desiti do kraja 2015. 30% srednjoškolaca mišljenja je da će Crna Gora postati članica EU do kraja 2020. ili 2025.
 • Skoro svaki drugi srednjoškolac/ka (49%) smatra da će se ekonomska situacija u Crnoj Gori poboljšati nakon učlanjenja u EU, dok samo 6%  izjavljuje da će se ona pogoršati. Dvije trećine (67%) mladih izdvajaju turizam kao granu crnogorske privrede koja će imati najviše koristi od evropskih integracija.
 • Dvije trećine srednjoškolaca (65%) smatra da će upravo mladi imati najviše koristi od učlanjenja Crne Gore u EU.
 • Značajna većina tj. 82% učenika koji uče o evropskim integracijama u okviru posebnog izbornog predmeta veoma su ili uglavnom zadovoljni sadržajem ovog predmeta. Mladi koji su izabrali da uče o EU u okviru posebnog predmeta u školi u najvećem broju  izjavljuju da su vrlo zainteresovani za informacije o evropskim integracijama. Sa druge strane, najveći broj onih koji izjavljuju da ih ova vrsta informacija ne zanima čine srednjoškolci koji kažu da u školi ne izučavaju predmet o EU odnosno evropskim integracijama.
 • Najčešći izvor informacije o EU za mlade su mediji, a zatim škole.
 • Više od tri četvrtine srednjoškolaca (79%) izjavilo je da su uglavnom ili djelimično informisani o EU. 8% smatra da su informisani u potpunosti, dok 14% kaže da nema gotovo nikakvih informacija o EU.
 • Istraživanje je pokazalo da mladi ljudi koji su bolje informisani o EU više podržavaju put Crne Gore ka članstvu u ovoj organizaciji.
 • Mladi bi u najvećem broju željeli da saznaju više o politikama Evropske unije koji se tiču mladih i obrazovanja.
 • Crnogorski srednjoškolci smatraju da je najbolji način da se oni uključe u evropske integracije kroz omladinske razmjene izmedju Crne Gore i EU, a zatim kroz konsultacije i debate izmedju mladih i predstavnika Vlade i EU. Takođe, srednjoškolci smatraju da je njihovo angažovanje na produkciji medijskih programa za mlade o evropskim integracijama dobar način da se oni uključe u ovaj proces.
 • Najveći broj mladih (40%) identifikuje se po geografskoj pripadnostu najprije sa mjestom u kojem žive, a zatim sa Crnom Gorom kao njihovom zemljom (28%).
 • Samo 11% mladih identifikuje se po geografskoj pripadnosti na prvom mjestu sa Evropom, dok se njih 10% najprije identifikuje sa svijetom u cjelini i još toliko (10%) sa regionom u kojem žive.
 • Mladi Crne Gore najviše su ponosni na njenu istoriju, uspjehe u sportu i kulturnu baštinu Crne Gore.  Istovremeno, srednjoškolci kažu da su najmanje ponosni na socijalnu sigurnost i zaštitu u Crnoj Gori.

Za potpuni izvještaj o istrazivanju konsultovati UNICEF Crna Gora sajt ili fejsbuk stranicu.

Za dodatne informacije kontaktirati:

Jelenu Perović
Savjetnicu za komunikacije
UNICEF Crna Gora
Tel: +382 20 224 277 Ext. 3
Fax: +382 20 224 278
Mobilni: +382 69 225 315
Email: jperovic@unicef.org

 

 
Search:

 Email this article

unite for children